Ondernemen als een olympiër

Ondernemen als een olympiër

Het zijn pittige tijden voor ondernemers. Je omzet is nog steeds voor een belangrijk deel weg of het is zo druk dat je het werk bijna niet aan kunt. Beide varianten kunnen zorgen voor stress. Is dat altijd slecht? Nee, zeker niet, zo vertelde ik onlangs de leden van mijn netwerkclub Business Now Oisterwijk. Het was 08.00 uur en ik had mijn collega’s net op onze plaatsen een sprintje laten trekken. Onze hartslag verhoogde, het bloed pompte sneller en het gaf energie; er kwam adrenaline vrij. Adrenaline zorgt er onder andere voor dat je tot grote prestaties komt. Denk aan de wedstrijd van een topsporter of het realiseren van een klus voor een mooie klant. Het wordt een probleem als je langdurig stress ervaart door maar dóór te blijven gaan. Van prestatie naar prestatie en van klus naar klus, zonder écht rust te nemen. Herken je klachten als moe- of lusteloosheid, concentratie- en motivatieverlies, slecht slapen, kramp in spieren, buikpijn of nek- en schouderklachten. En is dit voor iedereen hetzelfde? Ook dat niet. Wat wél voor iedereen geldt: voorkom dat je roofbouw pleegt op je lijf en mind. Ga in de spaarstand en laad jezelf op! Ontwikkel geen burn-outklachten. Hoe je dat doet? Van wandelen tot lezen en van sporten tot liggen op het strand, denk na wat je echt rust geeft. Sparren hoe je op langere termijn fysiek en mentaal gezond blijft? Ik nodig je uit om contact op te nemen zodat je op het erepodium blijft.