85% energiegevers, maar slechts 30% bevlogen

85% energiegevers, maar slechts 30% bevlogen

85% energiegevers, maar slechts 30% bevlogen*

Een gezonde energiebalans, duidelijke taken en voldoende regie over je eigen handelen zijn geen garantie voor bevlogenheid. Dat bewijst Annetje Reineke. Annetje is opgeleid als CSR-coach en gespecialiseerd in burn-out- en stresscoaching. Een jaar geleden werd zij benaderd door een bruisende jonge medewerkster van eind dertig, die op zoek was naar personal coaching. Ze wilde zichzelf niet alleen verder ontwikkelen, maar liep ook tegen diverse uitdagingen aan. 
“De medewerkster heeft altijd op HR-niveau gewerkt in de financiële sector”, vertelt ze. “Sinds enige tijd werkte ze echter in de zorg, een instelling waar mensen met een spoedvraag geholpen en begeleid worden. Binnen de organisatie werken behoorlijk veel vrouwen, die op papier zijn doorgegroeid van verpleegkundige tot manager. Een totaal andere manier van ontwikkeling die de  medewerkster vanuit haar werkverleden gewend was en die af en toe voor een kloof zorgde. Ze miste professionele sparringpartners op de werkvloer. En hoewel haar manager zeer tevreden was over haar werk, had zij er geen lol meer in. Haar werk-privébalans was ernstig verstoord en ze liep tegen een burn-out aan. Ze wilde zich nog wel ontwikkelen, maar kreeg dit niet meer voor elkaar. Zat ze nog wel op de juiste plek?”
Om goed inzicht te krijgen in haar energie- en stressbronnen en om te ontdekken waar (meer) eigen invloed mogelijk was, liet Annetje haar de Werkenergieanalyse invullen. Met een score van 30% bleek de medewerkster gemiddeld bevlogen, vertelt ze. “Met name haar manager schrok hier enorm van. Want als deze enthousiaste medewerkster ‘slechts’ gemiddeld bevlogen was, wat zei dat dan over de rest? Ze scoorde vrij hoog op toewijding, maar vitaliteit en flow scoorden slechts een 3. Categorieën zoals sociale steun van collega’s, autonomie, werkdruk en werk-privébalans scoorden hoog in het oranje vlak van stress en spanning. En ook de ontwikkelmogelijkheden scoorden oranje, al zaten deze wel onder haar stressniveau. De verhouding energiegevers (52%) en energienemers (48%) was redelijk vlak. Daarom hebben we in onze coachgesprekken met name gefocust op waar ze wél energie van krijgt. Wat vind je leuk om te doen? En hoe kun je hierin de regie pakken?” 
De belangrijkste taak van de medewerkster is om opleidingen te regelen en coördineren en om dit uit te zetten in scholingsplannen voor het personeel, vertelt Annetje. “Een grote drijfveer is om de organisatie én haar medewerkers vooruit te helpen. Tegelijkertijd echter wilde ze het iedereen graag naar de zin maken. En dat was in dit ‘vrouwenbolwerk’ niet altijd eenvoudig. Ze mocht zich best wat zakelijker opstellen. Daarom hebben we samen gekeken naar hoe ze dit kan aanpakken. Zowel qua communicatie als in praktische zin.” Een gesprek met haar manager heeft ertoe geleid dat haar functiebenaming is aangepast van coördinator naar adviseur, waardoor haar taken duidelijker werden voor iedereen binnen de organisatie. Een deel van haar werkzaamheden heeft ze bovendien door kunnen schuiven naar haar collega, met als gevolg dat ook zij is gaan groeien. “Dat gaf veel rust én bood de mogelijkheid om nog meer te focussen op haar eigen kwaliteiten. Zo adviseert ze het management nu over het ontwikkelen van medewerkers en geeft ze meer trainingen. Ook worden zaken binnen de organisatie nu beter verankerd, vastgelegd én zichtbaar gemaakt. Dat geeft haar voldoening en rust, waardoor ze ook haar werk-privebalans beter onder controle heeft.”
Annetje en de medewerkster hebben in totaal vier coachgesprekken gevoerd. Het traject is afgesloten met een eindmeting, waarbij opnieuw de Werkenergieanalyse is ingezet. “Opvallend is dat de verhouding energiegevers en -nemers enorm is verschoven, naar 85% energiegevers en 15% energienemers. De medewerkster weet nu waar ze staat, pakt veel duidelijker de regie en kan beter delegeren en loslaten. Haar bevlogenheid is echter gelijk gebleven. Zit ze wel bij de goede organisatie? Daar kan ze de komende tijd over nadenken. Haar grootste wens is om samen met haar man en kinderen een aantal maanden een sabbatical te nemen en te reizen. Door corona was dit een jaar geleden echter niet mogelijk. In het voorjaar wil ze dit alsnog gaan doen. Ik ben ontzettend benieuwd waar ze daarna zal uitkomen.”
*Deze tekst is als interview met mede-eigenaar Annetje Reineke opgenomen in de nieuwsbrief van Werkenergieanalyse.